Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Achtbaanrit rond de kerst: Wall Streep spuit omhoog op tweede kerstdag

Na de slechtste dag vóór kerst ooit op Wall Street, spoot de Amerikaanse beurs op tweede kerstdag plotseling flink omhoog. De Dow-Jonesindex sloot 5 procent hoger op 22.878,45 punten. De brede S&P 500 klom ook 5 procent tot 2467,70 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq steeg 5,8 procent tot 6554,35 punten.

Beleggers zijn hypernerveus in verband met de onzekerheid rond de Amerikaanse overheidsbegroting, maar dit er zijn ook ‘koopjesjagers’ op de markt die kansen zien na de koersdalingen van de afgelopen weken.

In Amsterdam opende de AEX-index donderdag zo’n 1,5 procent hoger op 485 punten.

2. Deze bedrijven en banen zijn populair bij twintigers die net van de universiteit komen

Wat zijn de populairste banen en bedrijven bij jonge professionals die vers van de universiteit komen? Vacatureplatform Magnet.me stelde een top 100 samen van meest populaire startersbanen, op basis van 12.500 vacatures die dit jaar voorbij  kwamen.

Op de eerste plaats komt een vacature bij adviesbureau Accenture: Junior Consultant Artificial Intelligence. De hippe wereld van de kunstmatige intelligentie dus.

Populaire bedrijven in de top 1o zijn naast consultants zoals Accenture (en Roland Berger en EY) ook andere grote corporates. Denk aan advocatenfirma's (Clifford Chance), banken (ABN Amro) en multinationals (Unilever).

3. Nederlander stort zich op occasions: benzine blijft dominant

Nederlanders zijn dol op occasions. Het is goed mogelijk dat er dit jaar liefst twee miljoen occasions worden verkocht, aldus brancheclubs BOVAG en RDC. Liefst vier op de vijf verkochte tweedehands auto's rijden op benzine. Het aandeel van diesel blijft dit jaar gelijk op ongeveer 16 procent. Er komen meer hybride auto's op de markt. Het aandeel van deze categorie is gestegen naar 2,5 procent.

De grafiek hieronder geeft de verkopen per maand weer. Voor 2018 zijn er gegevens tot en met november.

4. Meer vertraging door files in 2018: de hel van de A4

De filedruk op het hoofdwegennet neemt fors toe, zo blijkt uit metingen van de ANWB. In 2018 zorgden files voor 20 procent meer vertraging, vergeleken met een jaar eerder. Belangrijkste knelpunt was de A4 tussen Den Haag en Amsterdam. Maar ook rond Rotterdam treedt relatief veel vertraging op. Dit jaar was 1 november de recorddag met 1.135 kilometer file.

5. Grote bedrijven buiten schot bij klimaatakkoord? Race is nog niet gelopen

Het klimaatakkoord waar het kabinet-Rutte 3 verder mee aan de slag moet, wordt door teleurgestelde milieuclubs en vakbond FNV in een simpel frame samengevat: burgers en kleine bedrijven betalen, de grote industriële bedrijven blijven buiten schot.

Maar als je voorzitter Ed Nijpels van het klimaatberaad beluistert in de NRC, is de race nog niet gelopen. Het voorstel dat er nu ligt met strafpunten en bonuspunten voor industriële bedrijven gebaseerd hun CO2-uitstoot "moet natuurlijk nog wel op zijn effectiviteit gecheckt worden door het Planbureau voor de Leefomgeving. En anders verdwijnt het van tafel", zegt Nijpels.

Nijpels erkent ook dat een directe CO2-belasting de beste oplossing is: "Ik ga niet de tafels bekritiseren, maar een rechtstreekse CO2-heffing heeft de schoonheid van de eenvoud. En ik heb ministers dat ook al een aantal maal horen zeggen."

6. Per 1 januari 2019 verdwijnen er 25 gemeenten... en zijn er nog 355 over

De gemeentekaart van Nederland ondergaat per 1 januari de grootste verandering in 17 jaar. In 2019 worden 12 gemeentelijke herindelingen van kracht, waarbij in totaal 37 gemeenten betrokken zijn. Per saldo verdwijnen er 25 gemeenten. Het totale aantal gemeenten in Nederland komt hierdoor op 355.

De trend naar centralisatie met minder, maar grotere gemeenten is al decennia aan de gang. In 1960 telde Nederland nog 944 gemeenten. Sindsdien daalt dit aantal gestaag, aldus het CBS.

7. Trump houdt poot stijf: Amerikaanse troepen weg uit Syrië

President Donald Trump bracht op tweede kerstdag een verrassingsbezoek aan Amerikaanse troepen in Irak. Daarbij werd hem gevraagd of hij bij zijn plan blijft om 2.000 Amerikaanse troepen terug te trekken uit Syrië.

Trump gaf aan dat Amerikaanse generaals om zes maanden extra hadden gevraagd, maar dat hij daar niets voor voelt. De VS houden wel vast aan bases in Irak. Volgens Trump kan terreurorganisatie ISIS van daaruit, indien nodig, prima bestreden worden.

8. Van Gerwen speelt vanavond tegen Adrian Lewis

Tweevoudig wereldkampioen darts Michael van Gerwen neemt het vanavond bij de laatste zestien op tegen Adrian Lewis, die eveneens twee keer de titel pakte. Lewis dicht zichzelf goede kansen toe. "Ik denk dat Van Gerwen momenteel niet in uitmuntende vorm is", zei hij maandag tegen de pers. Ook de Nederlander Benito van de Pas komt vanavond in actie. Hij speelt tegen de Spanjaard Toni Alcinas.

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider tijdens de kerstdagen:

 

Volg Business Insider Nederland ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

“Bitcoin is zo goed als dood”, zegt dit 20-jarige cryptofenomeen. - Erik Finman kreeg in 2011 duizend euro van zijn oma die hij in bitcoin stak, toen nog 10 euro per stuk. Het maakte hem op zijn 18e miljonair. Maar nu gelooft ie niet meer in de cryptomunt die op het laagste niveau sinds september 2017 bivakkeert. Minen is niet te doen voor de huidige koers van 3400 dollar. Ook is er veel interne strijd binnen de bitcoingemeenschap. Toch ziet cryptomiljonair @erikfinman wel lichtpuntjes. - Weten welke? Check link in bio. - Foto: Erik Finman - #erikfinman #bitcoin #cryptocurrency #crypto #litecoin #ethereum #bitcoinmining #millionaire #luxe #luxerylifestyle #business #businessinsider #zakelijk

Ein Beitrag geteilt von Business Insider Nederland (@businessinsidernl) am